Følelsen af at starte forfra

 Kategori Bevægelsesglæde, Fridykning, Mental træning, Mindfulness, Præstationsoptimering, Træning

For to måneder siden sluttede VM i dybdefridykning og derefter var jeg træt. Jeg følte at jeg på de to uger var blevet udfordret både fysisk og mentalt, og kom hjem med følelsen af træthed.
Jeg var træt af at holde vejret og havde svært ved at finde motivationen til at komme tilbage til svømmehal og intense træninger.


Derfor har jeg i 2 mdr tilladt mig at plaske lidt rundt på må og få. Jeg har holdt vandfølingen ved lige ved at være jævnligt i svømmehal og trænet små vejrhold, uden at brænde helt ud. Det vigtigste for mig har været at jeg gik derfra med en følelse af at have lyst til at komme igen.

Nu er jeg nået dertil at jeg hellere må se at komme igang, for DM ligger om ca. 3 mdr. og den intense træning skal starte op igen. Jeg er ikke fuldt motiveret endnu, men jeg har også erfaret at den nok skal komme når jeg først begynder at mærke forbedring. Lige nu føler jeg godt nok at jeg er startet forfra. Jeg reagerer tidligt på co2 ophobning og jeg har ikke den rutine i de lange dyk som jeg afsluttede sæsonen med – selvfølgelig har jeg ikke det. Men fordi jeg har prøvet det hele før, så er jeg ikke bekymret – rutinen kommer hurtigt igen, fordi det ligger i min bevidsthed.

3R-modellen er hentet fra underpres.dk Bogen “Præstér under pres” af Jakob Hansen og Kristoffer Henriksen er værd at dykke ned i.

Jeg arbejder ud fra samme opbygning som jeg også selv anvender i min undervisning i mentaltræning. Først arbejder jeg med at registrere, hvad det er der sker, hvilke tanker og følelser jeg får og hvordan reagerer jeg rent fysisk. Det giver mig et ståsted for at arbejde videre med senere at distancere (release) tanker og følelser, og fastholdelse af fokus (refokusér). Jeg er nødt til at blive klog på, hvad det er der giver mig lyst til at komme op og hvad der kan være med til at jeg kan blive nede, samt opbygge større accept af mødet med det pressede jeg. Derfor bruger jeg den næste måned på at åbne op for sanserne, så jeg kan bygge en god base for at presse mig jo nærmere vi kommer DM.

 

Så selvom at mine vejrhold er betydeligt kortere end de er under peak-perioder, så forsøger jeg at holde fokus på at det er en opbygning af et solidt fundament til næste års mange konkurrencer.

Det samme gør sig faktisk gældende i al anden aktivitet jeg laver – løb, styrketræning, sang, underviserrolle. Vil man blive klogere på sig selv, må man åbne op for sanserne!

 

Recent Posts